Sezon grillowy czas zacząć- na czym najlepiej piec kiełbaski?

2019-04-20
Sezon grillowy czas zacząć- na czym najlepiej piec kiełbaski?

Grill to nieodłączny element większości ogrodów, a i coraz częściej pojawiają się one w naszych domach i na balkonach. Mięso, ryby, kiełbaski, warzywa przygotowane w ten sposób mają swój niepowtarzalny smak. A co do tego czy dania z grilla są zdrowe, zdania są podzielone, a rozchodzi się głównie o sposób grillowania i oczywiście sprzęt jaki mamy do dyspozycji. A producenci nas rozpieszczają, dając do wyboru wiele rodzajów grilli, o różnych wielkościach i kształtach, coraz częściej przypominające ozdobne kominki niż tradycyjne grille, ale kto powiedział, że ogród nie ma być stylowy. Czym się różnią poszczególne rodzaje, jakie mają zalety i wady i ile kosztują? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.

Rodzaje grilli

Ogólnie grille dzieli się na trzy rodzaje:

  • węglowe,
  • elektryczne,
  • gazowe.

Każdy z nich ma swoje zalety, ale i wady. Najtańsze grille to koszt kilkudziesięciu złotych, ale często niestety posłużą nie dłużej niż sezon czy dwa.

Grill węglowy

To najstarszy rodzaj grilla i wciąż cieszący się niesłabnącą popularnością. A wybór wśród nich jest naprawdę duży. Od zwykłych, lekkich, składanych, które można kupić za kilkadziesiąt złotych po kosztujące kilkaset złotych, duże, masywne, z dodatkowymi półkami, często sztućcami w komplecie, pokrywą i blatem roboczym. Grille węglowe wykonane są z aluminium, które pokryte jest emalią porcelanową bądź zrobione są ze stali nierdzewnej (bardziej trwałe). Ruszt wykonany jest ze stali nierdzewnej bądź żeliwa.

ZaletyWady
Zasilany węglem drzewnym, może stać w dowolnym miejscuTrudny w czyszczeniu
Niepowtarzalny smak potraw (zależny od rodzaju węgla)Rozpalenie grilla może przysparzać problemów
Mobilność, można go zabrać ze sobą na urlopKonieczność pilnowania grillowanych produktów
TaniKapiący tłuszcz z mięsa na węgiel wytwarza szkodliwe substancje

Aby dania z grilla węglowego były zdrowe, mięso powinniśmy kłaść nie bezpośrednio na kratce, lecz na płycie. Koszt płyty do grillowania zależy od jej rodzaju, a wybór, podobnie jak w przypadku grilli, jest duży.

Kupując grilla węglowego przede wszystkim warto sprawdzić czy jest stabilny, odpowiednio wyważony, czy łatwo ściąga się ruszt. Przydatna jest pokrywa, która przyspiesza grillowanie, dzięki utrzymywaniu stałej temperatury.

Grill elektryczny

To dzięki nim możemy mieć kiełbaskę z grilla, rybkę czy warzywa przez cały rok. Grille elektryczne są coraz bardziej popularne, zarówno te mniejsze modele przeznaczone do użytku w domu jak i duże ogrodowe. Wśród ich zwolenników i przeciwników trwa batalia o smak potraw. Jedni nie widzą różnicy pomiędzy kiełbaską grillowaną na grillu elektrycznym a węglowym, a dla innych różnica smakowa jest duża. Jakby nie było, dzięki grillom elektrycznym, w końcu i mieszkańcy bloków, kamienic mogą grillować, nie stawiając sąsiadów na równe nogi.

Ceny grilli elektrycznych zaczynają się od kilkudziesięciu złotych, niestety jakość najtańszych modeli, łatwość ich czyszczenia i żywotność pozostawiają dużo do życzenia. Jeśli chcesz, by grill Ci służył, a przy tym nie pożerał prądu, musisz liczyć się z większym wydatkiem.

ZaletyWady
Możliwość grillowania w domu i na balkonieGrillowanie w plenerze wymaga kabla
Bez dymu i popiołuPodnosi rachunek za prąd
Szybko się nagrzewaPotrawy mają inny smak
Potrawy z grilla przez cały rokNie wszystkie modele są łatwe w czyszczeniu

Podstawą przy wyborze grilla elektrycznego jest jego moc. Dobre grille elektryczne mają moc od 1500 do 2200 W. Im większa moc, tym szybciej będzie gotowy do pracy, a potrawy szybciej znajdą się na talerzu. I podobnie jak w grillach węglowych, pokrywa przyspiesza przygotowanie potraw, a i też chroni przed pryskającym tłuszczem. Warto również zwrócić uwagę, czy grill ma możliwość regulacji temperatury, czy posiada zabezpieczenia przed przegrzaniem i czy będzie łatwy w czyszczeniu.

Grill gazowy

Grille gazowe zyskują na popularności, bo są połączeniem zalet elektrycznych i węglowych, niestety mają też swoje wady. Źródłem ciepła w grillach gazowych są palniki, może być to jeden palnik, a może być to równie dobrze cztery palniki. Liczba palników przekłada się na szybkość przygotowania potraw i powierzchnię grilla. Im więcej palników, tym szybciej grill gotowy do pracy, a i więcej osób zje smakowite kąski. Pomiędzy płomieniami a rusztem z kiełbaskami znajduje się pofałdowana blacha. I to na nią spływa tłuszcz i soki z potraw. W trakcie pieczenia parują i dzięki temu produkty znajdujące się na grillu mają bardzo zbliżony smak do tych z grilla węglowego.

Grille gazowe wyposażone są najczęściej w butle gazowe, przez co są niestety dużo cięższe od elektrycznych i węglowych. Mają też większe rozmiary.

ZaletyWady
Bez dymu, popiołuDuży, ciężki
Małe zużycie gazu (tańszy w użyciu niż grill węglowy i elektryczny)Konieczna butla gazowa
Zdrowe potrawy, tłuszcz nie ma kontaktu z palnikamiWyższa cena
Prosty w obsłudzePotrawy mają smak podobny do tych z grilla węglowego, ale dla niektórych jest to duża różnica

Wybierając grill gazowy przede wszystkim warto brać pod uwagę materiał z jakiego jest wykonany i jego wymiary (dla ilu osób będziemy grillować), a także łatwość czyszczenia.
Kupując dobry grill wyjdzie Ci to na zdrowie i oszczędzisz sobie nerwów.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2019
pixel