Sokowirówka czy wyciskarka? Która wyciska sok na zdrowie?

2019-02-22
Sokowirówka czy wyciskarka? Która wyciska sok na zdrowie?

Soki wychodzą nam na zdrowie i to wiadomo nie od dziś. Owoce i warzywa są cennym źródłem witamin, ale nie tylko ich. Dlatego w codziennej diecie warzywa i owoce powinny być obecne. Nie zawsze jednak lubimy je w naturalnej postaci, wiele osób woli sięgnąć po sok. A najzdrowszy będzie ten przygotowany w domu.

Co sprawdzi się lepiej: sokowirówka czy wyciskarka? Czym różnią się te urządzenia? Czy sposób wyciskania wpływa na sok? I które z nich ma dłuższą żywotność?

Czym się różni wyciskarka od sokowirówki?

Obydwa urządzenia wyciskają sok, ale różnice między nimi są diametralne. Różnią się:

  • wydajnością,
  • szybkością pracy,
  • ilością uzyskanego soku,
  • rodzajem owoców i warzyw, które wycisną,
  • jakością soku.

Czego oczekuję od urządzenia?

Zanim ruszysz do sklepu, a sprzedawca zacznie swoją przemowę na temat urządzeń do wyciskania, przekonując do konkretnego modelu, który zapewni mu najwyższa prowizję, uzbrój się w wiedzę! I idź, wiedząc czego oczekujesz od sprzętu. Nieświadomy klient, to często łatwy klient, pomijając że za jakiś czas część z tych niezadowolonych z zakupu osób wróci, a co się dzieje dalej, chyba nieraz widzieliśmy.

Na początek, by wybrać odpowiedni dla siebie sprzęt, odpowiedz na kilka pytań:

  • Jakie owoce, warzywa lubisz, z czego będziesz chciał robić soki? (Sokowirówki nie wyciskają owoców jagodowych, warzyw liściastych, ziół),
  • Jaką ilość soku i jak często zamierzasz wyciskać? (Czyszczenie urządzenia może przyprawiać o ból głowy, dlatego jeśli zamierzasz często robić soki, weź to pod uwagę przy zakupie),
  • Jaką kwotę chcesz przeznaczyć na zakup sprzętu? (poniżej 300 zł kupisz sokowirówkę, ale za wyciskarkę trzeba zapłacić więcej).

Jak działa sokowirówka i czemu ma tak krótką gwarancję?

Oczywiście nie wszystkie, ale wiele modeli ma krótki okres gwarancji. Dlaczego? Bo niestety sokowirówki należą do urządzeń, które często zawodzą. A wsadzając niewłaściwe surowce, zablokujesz pracę urządzenia i dołożysz sobie pracy. Bo choć na opakowaniu i w instrukcji obsługi przeczytasz, że radzą sobie z większością owoców i warzyw, to często tanie modele nie radzą sobie choćby z marchewką. Za to dobrze z miękkimi owocami. Sokowirówką nie wyciśniesz soku z warzyw liściowych, czyli np. ze szpinaku. Mają też problem z małymi owocami typu jagody.

Urządzenie działa na bardzo prostych zasadach, budowa nie jest skomplikowana i samo korzystanie również nie przysparza problemów. W środku znajduje się wielkie sito. W trakcie pracy wiruje z dużą prędkością (6000-12000 obrotów/min), a niewielkie ostrza znajdujące się na dnie, tną surowiec, a powstały miąższ dociskany jest do ścian bocznych. Tak powstaje sok.

Wady i zalety sokowirówek

ZaletyWady
Szybsza niż wyciskarkaSok należy spożyć zaraz po przygotowaniu
TaniaGłośna praca
Duże sito, nie trzeba kroić warzyw i owocówNie radzą sobie ze wszystkimi warzywami, ziołami, owocami jagodowymi
Prosta w obsłudzeCzas pracy może się ograniczać do kilku minut
Daje wodnisty, klarowny sokNie wyciskają do końca
Sprawdza się również w punktach gastronomicznychDużo zakamarków do wyczyszczenia

Główną zaletą sokowirówek jest cena i szybka praca. Minusem niestety sok gorszej jakości od tego, który otrzymamy z wyciskarki. Jest on napowietrzony i należy go wypić zaraz po przygotowaniu.

Jak działają wyciskarki i dlaczego droższe?

Wyciskarki działają na innych zasadach niż sokowirówki. Wykorzystują siłę miażdżenia w celu uzyskania napoju. I tak jak w sokowirówce główną rolę odgrywa sito, tak w wyciskarkach wałek ślimakowy. W sklepach dostępne są wyciskarki jednoślimakowe (poziomie, pionowe, z ostrzami) i dwuślimakowe. Na użytek domowy spokojnie wystarczą te pierwsze. Działają wolniej niż sokowirówki, wałek obraca się z prędkością 70-120 obrotów/min. Dzięki czemu surowiec nie jest nagrzewany i napowietrzany. Wyciskarka najpierw miażdży owoc, później wyciska i oddaje suche resztki. Tak wyciśnięty sok jest bogaty w witaminy, enzymy i składniki odżywcze. Może też być przechowywany i nie traci wartości odżywczych, nawet przez 72 godziny.

Zalety i wady wyciskarek

Było o zaletach i wadach sokowirówek, więc czas poznać mocne i słabe strony wyciskarek.

ZaletyWady
Bardziej wartościowy sokDłuższy czas wyciskania soku niż w sokowirówce (1 l to około 5 minut)
Możliwość przechowywania sokuDroższe od sokowirówek
Wydajniejsza od sokowirówki (nawet dwa razy tyle soku z takiej samej partii surowców)Mniej klarowny, gęsty sok
Długi okres gwarancji, mniej awaryjne od sokowirówek
Wiele modeli posiada dodatkowe funkcje (możliwość przygotowania sorbetów, musów, przecierów)
Łatwe czyszczenie

Główną zaletą wyciskarek jest otrzymanie wartościowego napoju, a minusem wolna praca i oczywiście cena.

Co wybrać?

Na początek lepsza może okazać się sokowirówka. Bo, jeśli nie masz pewności, czy urządzenie będzie używane, to lepiej nie wydawać na wyciskarkę. A sokowirówkę kupisz już za około 200 zł. Jeśli urządzenie będzie stało i się kurzyło, to przynajmniej będziesz mniej stratny.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel