Sokowirówka czy wyciskarka? Która wyciska sok na zdrowie?
Soki wychodzą nam na zdrowie i to wiadomo nie od dziś. Owoce i warzywa są cennym źródłem witamin, ale nie tylko ich. Dlatego w codziennej diecie warzywa i owoce powinny być obecne. Nie zawsze jednak lubimy je w naturalnej postaci, wiele osób woli sięgnąć po sok. A najzdrowszy będzie ten przygotowany w domu.
Co sprawdzi się lepiej: sokowirówka czy wyciskarka? Czym różnią się te urządzenia? Czy sposób wyciskania wpływa na sok? I które z nich ma dłuższą żywotność?
Czym się różni wyciskarka od sokowirówki?
Obydwa urządzenia wyciskają sok, ale różnice między nimi są diametralne. Różnią się:
- wydajnością,
- szybkością pracy,
- ilością uzyskanego soku,
- rodzajem owoców i warzyw, które wycisną,
- jakością soku.
Czego oczekuję od urządzenia?
Zanim ruszysz do sklepu, a sprzedawca zacznie swoją przemowę na temat urządzeń do wyciskania, przekonując do konkretnego modelu, który zapewni mu najwyższa prowizję, uzbrój się w wiedzę! I idź, wiedząc czego oczekujesz od sprzętu. Nieświadomy klient, to często łatwy klient, pomijając że za jakiś czas część z tych niezadowolonych z zakupu osób wróci, a co się dzieje dalej, chyba nieraz widzieliśmy.
Na początek, by wybrać odpowiedni dla siebie sprzęt, odpowiedz na kilka pytań:
- Jakie owoce, warzywa lubisz, z czego będziesz chciał robić soki? (Sokowirówki nie wyciskają owoców jagodowych, warzyw liściastych, ziół),
- Jaką ilość soku i jak często zamierzasz wyciskać? (Czyszczenie urządzenia może przyprawiać o ból głowy, dlatego jeśli zamierzasz często robić soki, weź to pod uwagę przy zakupie),
- Jaką kwotę chcesz przeznaczyć na zakup sprzętu? (poniżej 300 zł kupisz sokowirówkę, ale za wyciskarkę trzeba zapłacić więcej).
Jak działa sokowirówka i czemu ma tak krótką gwarancję?
Oczywiście nie wszystkie, ale wiele modeli ma krótki okres gwarancji. Dlaczego? Bo niestety sokowirówki należą do urządzeń, które często zawodzą. A wsadzając niewłaściwe surowce, zablokujesz pracę urządzenia i dołożysz sobie pracy. Bo choć na opakowaniu i w instrukcji obsługi przeczytasz, że radzą sobie z większością owoców i warzyw, to często tanie modele nie radzą sobie choćby z marchewką. Za to dobrze z miękkimi owocami. Sokowirówką nie wyciśniesz soku z warzyw liściowych, czyli np. ze szpinaku. Mają też problem z małymi owocami typu jagody.
Urządzenie działa na bardzo prostych zasadach, budowa nie jest skomplikowana i samo korzystanie również nie przysparza problemów. W środku znajduje się wielkie sito. W trakcie pracy wiruje z dużą prędkością (6000-12000 obrotów/min), a niewielkie ostrza znajdujące się na dnie, tną surowiec, a powstały miąższ dociskany jest do ścian bocznych. Tak powstaje sok.
Wady i zalety sokowirówek
Zalety | Wady |
Szybsza niż wyciskarka | Sok należy spożyć zaraz po przygotowaniu |
Tania | Głośna praca |
Duże sito, nie trzeba kroić warzyw i owoców | Nie radzą sobie ze wszystkimi warzywami, ziołami, owocami jagodowymi |
Prosta w obsłudze | Czas pracy może się ograniczać do kilku minut |
Daje wodnisty, klarowny sok | Nie wyciskają do końca |
Sprawdza się również w punktach gastronomicznych | Dużo zakamarków do wyczyszczenia |
Główną zaletą sokowirówek jest cena i szybka praca. Minusem niestety sok gorszej jakości od tego, który otrzymamy z wyciskarki. Jest on napowietrzony i należy go wypić zaraz po przygotowaniu.
Jak działają wyciskarki i dlaczego droższe?
Wyciskarki działają na innych zasadach niż sokowirówki. Wykorzystują siłę miażdżenia w celu uzyskania napoju. I tak jak w sokowirówce główną rolę odgrywa sito, tak w wyciskarkach wałek ślimakowy. W sklepach dostępne są wyciskarki jednoślimakowe (poziomie, pionowe, z ostrzami) i dwuślimakowe. Na użytek domowy spokojnie wystarczą te pierwsze. Działają wolniej niż sokowirówki, wałek obraca się z prędkością 70-120 obrotów/min. Dzięki czemu surowiec nie jest nagrzewany i napowietrzany. Wyciskarka najpierw miażdży owoc, później wyciska i oddaje suche resztki. Tak wyciśnięty sok jest bogaty w witaminy, enzymy i składniki odżywcze. Może też być przechowywany i nie traci wartości odżywczych, nawet przez 72 godziny.
Zalety i wady wyciskarek
Było o zaletach i wadach sokowirówek, więc czas poznać mocne i słabe strony wyciskarek.
Zalety | Wady |
Bardziej wartościowy sok | Dłuższy czas wyciskania soku niż w sokowirówce (1 l to około 5 minut) |
Możliwość przechowywania soku | Droższe od sokowirówek |
Wydajniejsza od sokowirówki (nawet dwa razy tyle soku z takiej samej partii surowców) | Mniej klarowny, gęsty sok |
Długi okres gwarancji, mniej awaryjne od sokowirówek | |
Wiele modeli posiada dodatkowe funkcje (możliwość przygotowania sorbetów, musów, przecierów) | |
Łatwe czyszczenie |
Główną zaletą wyciskarek jest otrzymanie wartościowego napoju, a minusem wolna praca i oczywiście cena.
Co wybrać?
Na początek lepsza może okazać się sokowirówka. Bo, jeśli nie masz pewności, czy urządzenie będzie używane, to lepiej nie wydawać na wyciskarkę. A sokowirówkę kupisz już za około 200 zł. Jeśli urządzenie będzie stało i się kurzyło, to przynajmniej będziesz mniej stratny.