Warniki do podgrzewania wody, piwa i wina- ekonomiczne i wygodne do małych i dużych gastronomii

2020-01-31
Warniki do podgrzewania wody, piwa i wina- ekonomiczne i wygodne do małych i dużych gastronomii

Podanie herbaty kilkunastu czy kilkudziesięciu osobom jednocześnie wydaje się nie lada wyzwaniem, ale dzięki podgrzewaczom sprawa jest prosta, wygodna i przede wszystkim ekonomiczna. Warniki przydają się nie tylko w dużych restauracjach czy hotelach, ale są też świetnym rozwiązaniem w małych lokalach gastronomicznych, firmach kateringowych, ale też w domkach letniskowych czy do użytku prywatnego, gdy często organizowane są przyjęcia na kilkanaście osób.

Warniki mają więcej funkcji niż tylko podgrzewanie wody. Ile kosztują, jak działają i jak wybrać dobry podgrzewacz?

Jak działa warnik?

Zasady działania podgrzewaczy są bardzo proste, a sama obsługa intuicyjna i nie sprawia większych problemów. Napełniamy, wygodnie dzięki nowoczesnej armaturze, włączamy i resztę zrobi już urządzenie. Woda podgrzewana jest do ustawionej temperatury. Spuszczana specjalnym kranikiem. Przez długi czas utrzymuje stałą temperaturę, dzięki czemu na bieżąco masz do niej dostęp, bez konieczności ciągłego gotowania. Warniki są tak zaprojektowane, by utrzymywać temperaturę przez długi czas. Zależy on od rodzaju podgrzewacza, jego budowy i objętości. Najdłużej ciepło utrzymują warniki dwuściankowe.

Funkcje podgrzewacza

Warniki wykorzystywane są najczęściej do podgrzewania wody, ale mogą służyć również do podgrzewania innych napojów, jak piwo czy wino. Jesienią i zimą chętniej sięgamy po ciepły, rozgrzewający trunek. Podgrzewanie piwa czy wina w mikrofali nie daje takiego efektu jak w warniku, dlatego dobre lokale gastronomiczne korzystają właśnie z nich. Warniki bywają mylone z zaparzaczami herbaty czy kawy. Zaparzacze różnią się od podgrzewaczy między innymi brakiem możliwości regulacji temperatury czy posiadanym sitkiem do sypania kawy, ziół, herbaty. O pomyłki nietrudno w hotelowych restauracjach, gdy stoją dwa identyczne urządzenia.

  • regulację temperatury,
  • kranik,
  • wyświetlacz,
  • termostat,
  • wskaźnik pojemności,
  • zamykaną pokrywę z uchwytem,
  • zabezpieczenie przed przegrzaniem.

Warto pomyśleć również o tacce ociekowej, jeśli nie ma jej w zestawie. Przy uruchomieniu warnika przez przypadek, woda nie wycieknie dookoła urządzenia.

Najlepsze wykonane ze stali nierdzewnej

Inwestycja w dobry podgrzewacz opłaca się z ekonomicznego punktu widzenia. Ma znaczenie również przy użytkowaniu oraz gdy do drzwi puka sanepid. Stal nierdzewna to nie tylko ładny wygląd, ale przede wszystkim bezpieczeństwo użytkowania i urządzenia z niej wykonane nie mają problemu z sanepidem. Poza tym są wygodne w czyszczeniu i co bardzo ważne lepiej utrzymują temperaturę, a to sprzyja oszczędnościom. Zatem wydajesz mniej na podgrzewanie wody. Cena dobrego warnika ze stali nierdzewnej nie jest wysoka, za ok 200 zł kupisz podgrzewacz o pojemności 6 do 7 litrów, a za większy o pojemności 20 litrów zapłacisz około 280 zł. Dla porównania warnik wykonany z innych materiałów, jedynie z elementami stali nierdzewnej o pojemności ok 4,5 litra, to koszt 170 zł. Różnica w cenie żadna, a stal nierdzewna jest znacznie trwalszym materiałem, zapewniającym bezpieczniejsze i wygodniejsze użytkowanie.

Rodzaje warników

Podgrzewacze można podzielić ze względu na ich budowę:

  • jednościankowe,
  • dwuściankowe.

Warniki z jedną ścianką polecane są do małych gastronomi i firm, gdzie osoby postronne nie mają z nimi kontaktu. Natomiast podgrzewacze o dwóch ściankach są lepszym rozwiązaniem w dużych lokalach gastronomicznych czy hotelach. Ścianki nie są tak nagrzane jak w przypadku jednościankowych, dzięki czemu może on być wykorzystywany do samodzielnego parzenia herbaty czy kawy przez gości. Zaletą warników z dwoma ściankami jest również dłuższy czas trzymania temperatury, bo lepsza izolacja oznacza dłużej ciepłą wodę. Ale mają one też swoje wady, woda podgrzewa się dłużej niż w jednościankowych.

Wybór podgrzewacza- na co zwrócić uwagę?

Warniki dostępne są w sklepach stacjonarnych, internetowych, w sklepach branżowych z urządzeniami dedykowanymi gastronomi i w zwykłych. Wybierając podgrzewacz istotnych jest kilka jego atrybutów:

  • pojemność- czyli ile średnio wody jest potrzebne, za duży będzie generował niepotrzebne koszty, to samo jeśli kupisz za mały (w małych lokalach powinien wystarczyć podgrzewacz do 6 litrów, natomiast firmom kateringowym przyda się większy, nawet do 30 litrów, w zależności od obsługiwanych zleceń),
  • moc- wpływa na szybkość podgrzewania wody, im większa moc, tym szybciej klienci otrzymają gorącą herbatę czy kawę albo wino, dlatego jeśli szczególnie zależy Ci na krótkim czasie podgrzewania, to postaw na dużą moc warnika,
  • materiał z jakiego jest wykonany- czyli to, o czym pisaliśmy wcześniej, najlepsza stal nierdzewna,
  • funkcje, dodatkowe wyposażenie.

Czas podgrzewania wody

Jedną z ważniejszych kwestii jest czas podgrzewania wody. Zależy on od kilku czynników:

  • pojemności urządzenia,
  • mocy,
  • ustawionej temperatury.

Znaczenie ma również temperatura otoczenia. Podgrzanie wody przez warnik przeznaczony do gastronomi trwa od około pół godziny do godziny.

Ich wszechstronne zastosowanie sprawia, że stają się coraz popularniejszym urządzeniem w domach.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel