Smaczne, soczyste i zdrowe warzywa z własnej szklarni
Smaczne, soczyste i zdrowe warzywa z własnej szklarni
Przed tobą leży talerz, na którym znajdują się dwa pomidory. Z wyglądu nie różnią się znacznie między sobą. Gdy jednak odkrawasz po kawałku i kosztujesz, twoje kubki smakowe odbierają ciekawe sygnały. Pierwszy pomidor wydaje się suchy i niewyraźny, z kolei drugi wypełnia twoje podniebienie słodyczą, intensywnym smakiem i zapachem. Oto najprostszy test pokazujący, jak bardzo różnią się warzywa i owoce z własnej hodowli w stosunku do tych kupionych w sklepie. Specjalnie z myślą o tych, którzy dbają o to, co ląduje na ich talerzu, przygotowaliśmy artykuł pokazujący, jak założyć własną hodowlę w szklarni.
Zacznijmy od tego, dlaczego powinieneś przemyśleć założenie szklarni, zamiast sadzenia i wysiewania warzyw bezpośrednio w ziemi. Po pierwsze, w szklarni wszystko dojrzewa znacznie szybciej. Jest to zamknięta przestrzeń, w której możesz utrzymać warunki sprzyjające szybkiemu wzrostu roślin. Różnica w zbiorach pomiędzy uprawą w szklarni i w zwykłym ogródku może wynosić nawet półtora miesiąca. Dla ciebie to ważne, bo znacznie szybciej będziesz mógł cieszyć się prawdziwym, naturalnym smakiem pomidorów, ogórków i innych zdrowych smakołyków.
Zalety uprawy roślin w szklarni
Uprawa roślin w szklarni jest też znacznie łatwiejsza, ponieważ chroni je przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Zbyt duża ilość słońca prowadzi do wysuszenia roślin, a przedłużająca się pora deszczowa może powodować gnicie warzyw. Do tego dochodzą silne wiatry czy gradobicia, które potrafią zrujnować cały wysiłek włożony w założenie ogrodu. Mając solidną szklarnię, twoje rośliny będą bezpieczne w obliczu kaprysów natury, więc żadna godzina, którą poświęcisz na pielęgnację ogrodu, nie pójdzie na marne.
Osoby, które chcą rozpocząć swoją przygodę z hodowlą roślin w szklarni, zwykle boją się o koszty, które ciągnie ze sobą takie rozwiązanie. Największym z nich jest ogrzewanie szklarni, które jest tym droższe, im większy obszar należy ogrzać. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że nie jest to przecież konieczne. Inwestycja w ogrzewanie szklarni jest opłacalna w przypadku hodowców, którzy sprzedają sadzonki. Jeśli jednak myślimy o uprawie czysto hobbystycznej, możemy obyć się bez tego udogodnienia. Oczywiście będziemy ograniczeni od warunków zewnętrznych pozwalających na uprawę, jednak wciąż zyskamy szansę na wcześniejszy wzrost roślin, niż w przypadku hodowli na zewnątrz.
Jak zbudować szklarnię?
Budowa szklarni nie jest łatwym procesem. Jeśli chcemy zrobić to w pełni samodzielnie, korzystając z aluminiowych rurek, musimy starannie przemyśleć projekt, aby powstała konstrukcja była stabilna. Musimy zadbać o podpory i solidne łączenia, które będą poddawane próbom wytrzymałościowym podczas silnych wiatrów. Samodzielna budowa szklarni jest procesem czasochłonnym, dlatego coraz więcej osób decyduje się na gotowe konstrukcje. Małe szklarnie można kupić już w okolicach 200 zł, tak jak fundament stalowy 380x190cm dostępny w naszym sklepie. Są one wystarczające do zwykłej hodowli dla potrzeb własnych. Nie musimy się też przejmować szczegółami technicznymi, bo szklarnia została oparta na projekcie gwarantującym dobrą stabilność i łatwość montażu.
Choć szklarnia znacznie ułatwia uprawę roślin, to wciąż trzeba mieć na uwadze kilka wskazówek, które zagwarantują obfite zbiory. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie nawodnienie roślin w miesiącach letnich. W upalne dni temperatura w szklarni może dochodzić do 50 °C, więc należy otworzyć drzwi w celu zapewniania przepływu powietrza, a w razie możliwości nałożyć specjalne maty zacieniające wnętrze szklarni. Raz do roku powinno się także wymienić wierzchnią warstwę gleby, by zapewnić jej żyzność i urodzajność. Jeśli nie chcemy, by nasze warzywa dostały się w ręce szkodników, powinniśmy wkopać fundament szklarni na głębokość co najmniej 50 cm.